/ Naujienos

JURIDINIŲ ASMENŲ POPIERINIUS PAŽYMĖJIMUS SIŪLOMA NAIKINTI

Teisingumo ministerija siūlo nustatyti, kad popieriniai juridinių asmenų pažymėjimai ar jų dublikatai netenka galios. 2010 m. sausio 1 d. įsigaliojo CK pataisos, kad juridinių asmenų popieriniai pažymėjimai neišduodami, tačiau juridiniai asmenys dar turi ir naudoja beveik 114 tūkst. tokių pažymėjimų.

 

Popierinius juridinių asmenų pažymėjimus siūloma naikinti, nes šie pažymėjimai ne visada atspindi tikrąją informaciją apie įmones (pvz., įmonei iškėlus bankroto bylą, tai neatsispindi pažymėjime). Aktualią informaciją apie juridinį asmenį, kuri buvo pateikiama popieriniuose pažymėjimuose, galima pasitikrinti internete. Nuo praėjusių metų vidurio valstybės ir savivaldybės institucijoms buvo nustatyta pareiga duomenis apie juridinį asmenį patiems pasitikrinti elektroniniu būdu. Siūloma įteisinti virtualiojo adreso juridiniams asmenims suteikimą. Pastaruoju metu vis daugiau juridinių asmenų savo veiklą vykdo tik virtualioje erdvėje. Įsigaliojus šiam nutarimui, Juridinių asmenų registre viešai bus atskleidžiama VMI ir „Sodros“ pateikiama informacija apie juridinius asmenis, kurie laikomi nevykdančiais veiklos. Šiuo metu yra daugiau kaip 42 tūkst. veiklos nevykdančių asmenų.

 

Siūloma, kad akcinės bendrovės, teikdamos informaciją apie save JAR lietuvių kalba, papildomai galės teikti tokią informaciją ir rusų kalba. Iki šiol informaciją buvo leidžiama teikti viena iš ES kalbų, tačiau su ne ES šalių verslu bendradarbiaujančios bendrovės atkreipė dėmesį į poreikį atskleisti su jomis susijusią informaciją ir rusų kalba.

 

Informacijos šaltinis: AAM aktualijos