/ Naujienos

JURIDINIŲ ASMENŲ POPIERINIUS PAŽYMĖJIMUS PAKEITĖ ELEKTRONINIS SERTIFIKUOTAS REGISTRO IŠRAŠAS

Nuo 2012 m. spalio 7 d. įsigaliojo Vyriausybės priimtas nutarimas, kuris pripažino netekusiais galios juridinių asmenų, jų filialų ir atstovybių, užsienio juridinių asmenų ir kitų organizacijų filialų ir atstovybių registravimo pažymėjimus ir jų dublikatus. Šis Juridinių asmenų registro nuostatų pakeitimas nustato, kad juridinių asmenų turimi pažymėjimai neteko juridinės galios, t. y. minėti asmenys negalės jų teikti valdžios institucijoms, notarams, verslo partneriams ar kitiems asmenims, siekdami patvirtinti juridinio asmens, filialo ar atstovybės įregistravimą ar jų registravimo duomenis.

 

Šis Vyriausybės nutarimas yra natūrali tąsa anksčiau Vyriausybės priimtų Juridinių asmenų registro nuostatų pakeitimo, pagal kuriuos, įregistravus naują juridinį asmenį, filialą ar atstovybę, nebeišduodamas popierinis registravimo pažymėjimas.

 

Nuo 2011 m. sausio 1 d. įregistravęs juridinį asmenį, filialą ar atstovybę arba pakeistus duomenis, registro tvarkytojas suformuoja ir pasirašo kvalifikuotu elektroniniu parašu aktualų elektroninį sertifikuotą registro išrašą. Juridiniam asmeniui suteikiama prieiga (prieigos raktas) prie elektroninio sertifikuoto registro išrašo. Įregistravus juridinį asmenį elektroninis sertifikuotas registro išrašas išduodamas neatlygintinai. Juridinio asmens prašymu elektroninis sertifikuotas registro išrašas taip pat išduodamas neatlygintinai, kai įstatymų nustatytais atvejais Juridinių asmenų registro tvarkytojui buvo pateiktas metinių finansinių ataskaitų rinkinys, taip pat metinių konsoliduotųjų finansinių ataskaitų rinkinys, o kiti registre kaupiami duomenys, dokumentai ir informacija nepasikeitė.

 

Duomenis ir informaciją apie juridinį asmenį Juridinių asmenų registro tvarkytojo interneto svetainėje turi teisę neatlygintinai patikrinti bet kuris suinteresuotas asmuo, kuriam prieigos turėtojas yra sudaręs galimybę pasinaudoti juridinio asmens prieigos raktu.

 

Taigi, elektroninis sertifikuotas išrašas pakeitė Juridinių asmenų registre registruojamų asmenų registravimo pažymėjimus. Elektroninis sertifikuotas išrašas yra oficialus dokumentas, turintis tokią pačią teisinę galią, kaip ir rašytinis dokumentas, todėl tretieji asmenys, gavę iš juridinio asmens galiojantį prieigos raktą, negali reikalauti pateikti spausdinto Juridinių asmenų registro išrašo. Elektroninį sertifikuotą išrašą gali įsigyti ir anksčiau registruotų įmonių ir organizacijų atstovai.

 

Informacijos šaltinis: LR Teisingumo ministerija